Welk onderstel past het beste bij mijn boomstamtafel?

Het onderstel

Het onderstel van een boomstamtafel bepaalt de complete ambiance van je inrichting. Neem je een houten onderstel die voor een natuurlijke uitstraling zorgt? Of wil je toch een industriële uitstraling met behulp van een stalen onderstel? Het is natuurlijk belangrijk dat jouw boomstamtafel past bij jouw meubilair en vloer. Wij snappen dat het moeilijk is om het juiste onderstel te kiezen, daarom hebben wij voor jouw alles op een rijtje gezet om de keuze makkelijker te maken!

Stalen onderstel

De v poot

De v poot wordt bevestigd in het midden van de tafel. Dit type bestaat namelijk uit twee diagonale balken die aan elkaar zitten, gebruikmakend van een metalen plaat die er voor zorgt dat de boomstamtafel stevig op de grond staat. De balken worden bevestigd aan het boomstamblad en de metalen plaat. Dit zorgt voor een eethoek met veel ruimte. Een ander pluspunt is omdat de poot in het midden bevestigd zit kan de rest van de kanten de ruimte genuttigd worden en zo kan men met gemak aan tafel zitten.

Voordelen van een boomstamtafel met een v poot:

 • Geeft een robuuste uitstraling.
 • Zorgt voor meer beenruimte onder de tafel.
 • Tafelblad kan volledig gebruik van gemaakt worden.
V poot onderstel

 

De x poot

Dit stalen onderstel herken je blindelings. Het onderstel wordt aan beide uiteindes van de boomstamtafel bevestigd en zorgt gelijk voor een ''trendy look''. Stevigheid met de x poot is gegarandeerd, omdat de tafelpoten aan beide uiteindes aan het tafelblad bevestigd worden is de boomstamtafel erg stevig! jij bepaalt natuurlijk zelf waar je de tafelpoten bevestigd wil hebben, let wel op met het bevestigen van de poten, want als de tafelpoten ver aan de uiteindes van de boomstamtafel bevestigd zitten kan dit ervoor zorgen dat de tafelpoten in de weg zitten als je eenmaal aan de uiteindes zit, dus denk goed na over de afmetingen!

Voordelen van een boomstamtafel met een x poot:

 • Stevigheid is gegarandeerd.
 • Past goed bij een industriële inrichting.
 • Geeft een "trendy look''.

Nadelen van een boomstamtafel met een x poot:

 • Je moet goed nadenken over de afmetingen van de bevestigingen van de tafelpoten, want als ze fout bevestigd worden kunnen ze eenmaal in de weg zitten.
X poot boomstamtafel

 

De trapezium poot

Dit onderstel wordt net als de x poot aan beide uiteindes van de boomstamtafel bevestigd, en is net als de x poot erg stevig. leuk om te weten, de bijnaam van de trapezium poot is a poot, je kan waarschijnlijk al raden waarom. De poten van dit onderstel lopen een beetje naar binnen en dat zorgt ervoor dat de poten lijken op de hoofdletter A.. Dit onderstel is minimaal en zorgt voor een trendy onderscheid en een strak design. Maar net als de x poot moet je goed opletten op de afmetingen van de bevestigingen van de poten.

Voordelen van de trapezium poot:

 • Zorgt voor een strak design.
 • Erg stevig!
 • Zorgt voor een "trendy onderscheid".

Nadelen van de trapezium poot:

 • Let goed op de afmetingen van de bevestigingen van de tafelpoten net als bij de x poot zodat de niet in de weg zitten.
Trapeziumpoot/ A poot

 

De u en o poot

Je zal je afvragen waarom de u- en de o poot onder het zelfde kopje zitten, het zijn toch twee verschillende onderstellen? Dat lijkt niet helemaal zo te zijn, de onderstellen lijken erg op elkaar maar zijn toch anders.  De onderstellen zorgen allebei voor een strak design en worden aan beide kanten van de tafel bevestigd. De u poot heeft aan alle zijde de zelfde breedte behalve de bovenste zijde, daarentegen is de o poot even breed aan elke zijde. Wil je meer de focus leggen op het tafelblad zelf kies dan voor de o poot omdat dit een minimalistisch onderstel is. Wil je toch een trendy totaalplaatje? Ga dan voor de u poot hierdoor zorg je voor een duidelijk onderscheid.

Voordelen van de u en o poot:

 • De onderstellen zorgen voor een strak design.
 • U poot zorgt voor een ''trendy onderscheid''.
 • O poot zorgt ervoor dat de focus meet op het tafelblad gelegd wordt.

Nadelen u en o poot:

 • Let goed op met de afmetingen om zo ervoor te zorgen dat de tafelpoten niet in de weg zitten.
U en o poot

 

Houten onderstel

Het houten onderstel, dit onderstel zorgt voor een natuurlijke ambiance. Zo creëer je een ''rustpunt'' in je huis. Wist je dat de houten onderstellen uit het zelfde hout zijn gesneden als het tafelblad zelf. Zo is je boomstamtafel helemaal uniek als elke boom in de natuur.

Voordelen van het houten onderstel:

 • Zorgt voor een natuurlijke ambiance.
 • Creëert een rustpunt in je huis.
 • Uniek als iedere boom.

Nadelen van het houten onderstel:

 • Let goed op de afmetingen van de bevestigingen van de tafelpoten, net als de x poot, trapezium poot en de u en o poot. Om ervoor te zorgen dat de tafelpoten niet in de weg komen te zitten.
Houten onderstel

 

Het hebben van het juiste onderstel is natuurlijk belangrijk maar heb je al nagedacht over de lengte van de tafelpoten? Bekijk onze blogs om meer te weten te komen over de juiste lengte van jouw onderstel.

Uit onze ervaring geldt voor welk onderstel je ook kiest, een boomstamtafel is en blijft een unieke tafel met veel karakter!