Tips voor het aanschaffen van een houten tafel.

Op zoek naar een houten tafel? We hebben een paar tips op een rijtje gezet die kunnen helpen bij het aanschaffen van een houten tafel. In deze blog zullen we het je uitleggen!

1. Stel vast welk soort hout bij jouw interieur past

Van gerecycled tot hardhout, van notenhout tot ijken. Hout komt is allerlei verschillende soorten, maten, karakters en kleuren. Iedereen heeft zo zijn menig over welk houtsoort het mooiste houtsoort is, uiteindelijk is het houtsoort helemaal afhankelijk van je interieur en nog belangrijker jouw smaak! Laten we zeggen je schaft een houten tafel aan van hardhout, dit is een tafel met een robuust karakter en zou geweldig staan in een landelijk interieur. Wil je toch een eiken tafel, dit tafel is wat meer subtieler door de lichte kleur. Onze tip is kijk goed naar wat voor interieur je hebt en maak daaruit de beslissing welke houten tafel het beste in jouw interieur past.

2. Kies een gunstige behandeling

Een houten tafel kan op verschillende manier behandelt worden, hierop kunnen we je natuurlijk adviseren. Schaf je een boomstam tafel aan voor in de open lucht, dan raden wij het aan om een speciale behandeling te kiezen voor buiten. Voor binnen  kun je kiezen tussen zijdeglans of een matte afwerking.

3. Let goed op de kwaliteit van de tafel

Een houten tafel is niet voor niets een blikvanger. Hout is namelijk een natuurproduct. Dat betekent dat het ‘werkt’. Vooral bij een massieve boomstamtafel kunnen scheuren in het blad ontstaan, waardoor het ''leeft'' en steeds meer karakter krijgt. Zeker wanneer je gaat voor een ''grillige'' variant, waarin de vorm van de boom zichtbaar is. Dat is goed om te weten, indien je voorkeur liever uitgaat naar een neutraal en strak blad, zonder gaten of scheuren in het hout.

 

Daarom verwerken we metalen pinnen of vlinderverbindingen in de tafel. Een metalen pin wordt in de breedte van het blad verwerkt, waardoor splitten van het blad voorkomen wordt. Een vlinder wordt daarentegen in een scheur zelf verwerkt om te voorkomen dat de scheur verder uitbreidt.

Uiteraard zijn er ook houten tafels die niet ''werken'', afhankelijk van het materiaal en de afwerking. Zo kun je kiezen voor een gelamineerd blad waarbij diverse planken tot één tafel worden gevormd

 

Boomstamtafel